joi, 31 martie 2011

Raportul Magurele: Radiatiile in panza freatica a Romaniei

Raportul Magurele: Radiatiile in panza freatica a Romaniei Situatia norului radioactiv este deosebit de ingrijoratoare. In prezent exista toate premizele ca solul Romaniei sa fie contaminat cu particule radioactive si, odata cu acestea, sa fie preluate si in produsele agro-alimentare.  Potrivit "Institutului German de Cercetari pentru Mediu", particulele se afla in prezent la 2500 de metri altitudine, insa daca ploua vor ajunge in sol. "Desigur, si in apa", spun cercetatorii nostri de la Magurele.
Toate autoritatile insista in cor ca deocamdata vorbim despre concentratii care nu prezinta un pericol iminent pentru oameni. Masa de aer poluat din Japonia continua sa inainteze deasupra continentului nostru. Doua zile va strabate Romania. Ieri am avut peste noi un nor de particule radioactive la 2500 de metri, iar astazi vom avea un altul la 5000 de metri.
Din fericire monitorizarile de pana acum nu ne dau motive de ingrijorare. In cazul solului specialistii preleveaza zilnic probe. Acestea ajung in astfel de laboratoare iar apoi sunt uscate la o temperatura de 100 de grade Celsius. Imediat solul este dozat iar apoi urmeaza analiza . Dupa 30 de minute sosesc si rezultatele.
Iar rezultatele sunt si acestea linistitoare: cantitatea de izotopi este de sute daca nu chiar mii de ori mai mica decat cota de alarma. Probleme pot aparea insa in timp si evident cand cantitatile radioactive sunt mari. Si asta pentru ca particulele de Cesiu 137 si Iod 131 pot fi asimilate de om. Iodul se duce in tiroida iar cesiul peste tot in organism. Daca iodul e periculos doar citeva zile, Cesiul ramane radioactiv 30 de ani.

sursa: http://www.agentia.org/anchete/raportul-magurele-radiatiile-in-panza-freatica-a-romaniei-8880.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu