marți, 15 martie 2011

Cutremurul din Sendai din 11 martie 2011

alt
  La 11 martie 2011 pe coasta de est a Japoniei în dreptul oraşului Sendai a avut loc un mare cutremur de pământ de 8,9 grade pe scara Richter (cel mai mare cutremur măsurat vreodată pe Pământ), urmat de un tsunami distrugător
  Cutremurul din Sendai din 11 martie 2011 a fost un seism de magnitudine 8,9 MW cu epicentrul în oceanul Pacific, în apropierea oraşului Sendai (coasta de est a Japoniei). Cutremurul s-a soldat cu valuri tsunami de până la zece metri în înălțime. Pe scara de magnitudine a Agenției Meteorologice Japoneze, seismul a măsurat 8,4 grade.
  Epicentrul s-a aflat în largul coastei de est a regiunii Tohoku, Japonia în ziua de vineri 11 martie 2011 la ora 05:46:23 UTC la o adâncime de 24,4 km. Iniţial măsurat la 7,9 grade, el a fost reestimat de United States Geological Survey la 8,8 și apoi la 8,9 grade, fiind astfel cel mai mare cutremur din istoria Japoniei. Înainte de cutremurul din Sendai,cel mai mare fusese marele cutremur din Hanshin din ianuarie 1995.
  Potrivit experţilor, "acest fenomen a exercitat asupra axei de rotaţie a Pământului o acţiune mai mare decât seismul din 2004 din Sumatra". Catastrofa din 2004 a dus la o deviere a axei de 6 centimetri.Devierea este de 10 centimetrii acum.



Cutremurul

 Cutremurul a avut loc la 130 km est de Sendai, Honshu, Japonia. Epicentrul se află la 373 km depărtare de Tokio, conform United States Geological Survey şi a fost urmat după 30 de minute de o replică de 7,7 grade.
 Printre efectele cutremurului se numără un mare incendiu la o rafinărie de petrol din Ichihara, prefectura Chiba şi un posibil incendiu într-o clădire din portul Tokio. Au fost oprite trenurile de mare viteză shinkansen (nu s-a înregistrat nicio deraiere), iar Aeroportul Haneda a suspendat funcţionarea. Diferite trenuri în circulaţie în Japonia au fost anulate.
Primul ministru japonez a declarat că centralele nucleare au fost oprite şi că nu s-au înregistrat scurgeri de substanţe radioactive. Totuşi el a declarat stare de urgenţă nucleară: deşi cele 2 centrale nucleare din apropiere nu au fost afectate direct şi funcţionarea lor s-a întrerupt automat, este necesar ca reactoarele să fie răcite, pentru a preveni producerea unei reacţii în lanţ necontrolate; pentru răcire este nevoie de curent electric, dar alimentarea cu curent electric a căzut şi ea în zone mari ale Japoniei; cel puţin un reactor nuclear din regiune a fost nevoit să recurgă la acumulatoarele de rezervă, și acestea au o capacitate limitată.

Tsunami

Cutremurul a declanşat un avertisment de tsunami pe coasta japoneză a Pacificului și în țările învecinate: Noua Zeelandă, Australia, Rusia, Guam, Filipine, Indonezia, Papua Noua Guinee, Nauru, Hawaii, Marianele de Nord (americane) și Taiwan. Avertismentul de tsunami emis de Japonia este la cel mai înalt grad, ceea ce sugerează că valul seismic ar putea avea până la 10 metri înălțime. Agenţia de știri Kyodo a relatat despre un tsunami de patru metri care a lovit prefectura Iwate. Un tsunami de 10 metri a lovit  aeroportul Sendai din prefectura Miyagi, care a fost inundat, valul pătrunzând pe uscat  luând cu el maşini şi clădiri întregi.

Viteza de propagare a valului tsunami la suprafața oceanului este de 700-800 km/h, cam cât cea a unui avion turbojet de pasageri. În mijocul apelor înălţimea valului poate fi de ordinul a numai 0,5 m, dar, datorită întinderii sale, forțele totale dezvoltate sunt uriaşe. Direcţia de propagare este sud-est.
La ora 9:28 p.m (HST), Serviciul naţional de meteorologie al SUA a emis un avertisment de tsunami valabil până la ora 7 a.m. pentru întreg arhipelagul Hawaii. Valurile tsunami sunt aşteptate a ajunge în Hawaii la ora 2:59 am ora locală. Ele vor fi resimţite până şi în Chile, pe partea diametral opusă a Pacificului, la mii de kilometri depărtare de epicentru.


alt

alt




Japonia este localizată în Asia de Est, în nordul Oceanului Pacific, fiind formată din 4 insule importante, ce reprezintă un procent de aproximativ 95% din teritoriul Japoniei: Honshu, Hokkaido, Kyushu şi Shikoku, plus numeroase insule mici.

Insulele nipone sunt formate la îmbinarea plăcilor tectonice: placa Pacificului şi placa Filipinelor se scufundă sub placa Euroasiatică din vest. Japonia este situată deasupra zonei de scufundare, pe placa Euroasiatică. La îmbinarea plăcilor tectonice crusta pământului este instabilă, ceea ce explică numărul mare de vulcani din Japonia (40 activi și circa 150 inactivi) precum şi numărul mare de cutremure (circa 1500 pe an). Cu toate acestea, se susţine că aceste lucruri contribuie la frumuseţea peisajului din Japonia. Izvoarele termale sunt larg răspândite, atât în zonele de munte, cât şi în apropierea zonelor de ţărm. Totuşi, lava şi cenuşa rezultate în urma erupţiilor vulcanilor au avut, de-a lungul timpului, efecte dezastruoase asupra populaţiilor care trăiesc în zona apropiată vulcanilor activi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu