miercuri, 2 februarie 2011

WikiLeaks: Al-Qaida încearcă să fabrice o bombă radiologică

Utilizarea unor asemenea arme, spre exemplu, în Afganistan, ar avea ca efect contaminarea pentru ani de zile a regiunilor afectate.

WikiLeaks: Al-Qaida încearcă să fabrice o bombă radiologică / FOTO: REALITATEA.NET
material radioactiv şi să recruteze oameni de ştiinţă care să fabrice o bombă radiologică, potrivit unor documente diplomatice dezvăluite de site-ul WikiLeaks, publicate miercuri de cotidianul britanic The Daily Telegraph. Potrivit acestor telegrame diplomatice, oficiali din domeniul securităţii au dat asigurări, în cadrul unei reuniuni NATO din ianuarie 2009, că al-Qaida plănuieşte realizarea de "bombe murdare radioactive artizanale (IED)".
Utilizarea unor asemenea arme, spre exemplu, în Afganistan, ar avea ca efect contaminarea pentru ani de zile a regiunilor afectate.
Telegramele mai precizează că documente al-Qaida, descoperite în 2007, au convins oficialii occidentali că reţeaua teroristă a realizat "progrese mai importante" decât s-a prevăzut, în materie de bioterorism.
Serviciile americane de informaţii au avertizat, în 2008, că teroriştii aveau "competenţa tehnică să fabrice un dispozitiv exploziv (care reprezintă) mai mult decât o simplă bombă radiologică", precizează aceeaşi sursă.
Reţelele teroriste încearcă, de asemenea, să obţină materiale sensibile şi combustibil nuclear destinat unor scopuri militare, vândute prin contrabandă.
Telegramele diplomatice prezintă, totodată, un caz de descoperire a unor cantităţi de combustibil nuclear militar, într-un tren de marfă, la frontiera dintre Kazahstan şi Rusia, în timp ce un intermediar încerca, la Lisabona, să vândă plăci radioactive sustrase de la Cernobîl.
O altă telegramă relatează o întâlnire, din ianuarie 2010, între Janet Napolitano, secretarul american pentru Securitate Internă, şi miniştri europeni, consacrată securităţii aeriene.
Ministrul german al Afacerilor Interne, Thomas de Maziere, şi-a împărtăşit, în cadrul acestei reuniuni, temerea că teroriştii ar putea utiliza "obiecte destinate copiilor pentru a introduce bombe în avioane".

Money
  MONEY.ro- stirea de business a momentului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu