Unele dintre cele mai tulburătoare imagini pentru cineva care se pregăteşte să zboare cu avionul au fost pictate într-un aeroport. Acestea descriu scene despre sfârşitul lumii sau figuri bizare, un fel de reprezentare a răului, şi se află în Aeroportul Denver din SUA, unde mai mulţi artişti şi-au imaginat scene sau figuri apocaliptice incredibile. Expoziţia, inspirată de predicţiile mayaşe potrivit cărora sfârşitul lumii va veni pe 21.12.2012, a dat naştere unei adevărate controverse în SUA, atât critici de artă, cât şi turişti întrebându-se ce caută aceste lucrări într-un aeroport.
Mustangul şi-a ucis creatorul
Pe internet, călătorii comentează aceste imagini din Aeroportul Denver, iar unii spun că au refuzat să mai zboare după ce au văzut această artă a sinistrului. Pe oameni i-au speriat „mustangul" montat în zona unui terminal - o sculptură ce reprezintă „un cal apocaliptic, cu ochii roşii, care întâmpină vizitatorii" -, „picturile murale de coşmar", „cuvintele şi figurile stranii pe podea" sau gorgonele. De asemenea, a mai atras atenţia forma bizară a întregului aeroport, care din cer se vede ca o zvastică.
Temutul „Blue Mustang" este de un albastru electric, din fibră de sticlă, cu ochii roşii strălucitori, precum nişte faruri. Are aproape 10 metri înălţime şi peste 4 tone. Şi povestea creatorului său dă fiori reci adepţilor teoriilor conspiraţiei. Artistul Luis Jiménez a murit ucis de această sculptură. În timp ce îl asambla în atelier, unul din picioarele calului a căzut, secţionându-i o arteră. A murit la 66 de ani, strivit de propria creaţie, iar lucrarea a fost terminată de fiii săi.
La nici un an de la instalarea lucrării, din 2008, americanii se întrebau dacă nu e cazul să fie mutată, scrie USA Today, iar numele să-i fie schimbat în „Blucifer",„Satan's Steed" sau „Blue Devil Horse". Într-un singur an s-a estimat că au trecut în jur de 28 milioane de călători numai prin dreptul terminalului în care este amplasată sculptura. „Nu este imaginea care să te întâmpine când urci la bordul unui avion", a declarat Christie Carlson, care, la cererea fiicei sale, a renunţat la zbor. Opera a fost comandată artistului din New Mexico încă din 1993, cu doi ani înainte ca aeroportul să fie deschis. Jiménez era celebru deja după ce expusese două lucrări la Muzeul de Artă American Smithsonian. Petiţiile trimise de public prin care se cerea mutarea mustangului nu pot fi luate în seamă până în 2013, termen stabilit de conducerea aeroportului, pentru ca publicul să se obişnuiască cu noul concept de artă modernă, după cum explică Erin Trapp, director al Biroului Afacerilor Culturale din Denver. (De altfel, se spune că sub Aeroportul Denver constructorii au săpat un imens adăpost pentru vremuri de restrişte.) Pe de altă parte, există şi susţinători ai aceste arte, care spun că este o „dovadă de curaj să duci arta dincolo de aeroport".
Cum arată sfârşitul lumii
Dar lucrările care au pus pe fugă turiştii din Denver sunt cele ale artistului mural Leo Tanguma, care expune câteva lucrări în care este arătat sfârşitul lumii, dar şi altele cu „renaşterea", arătând oameni care au rezistat unui final apocaliptic.
Prima lucrare a artistului din Aeroportul Denver, intitulată „Pace şi armonie cu natura/ Peace and Harmony with Nature", este şocantă. În prim-plan sunt copii cu animale în braţe, moarte, care-i plâng pe alţii copii, fetiţe moarte în sicrie deschise - o negresă, o indiană şi o fetiţă blondă ce ţine în braţe ceva inscripţionat cu simbolurile crucii şi steaua lui David. În centru, plan îndepărtat, se văd clădirile înalte ale unui oraş şi arbori imenşi învăluiţi/mistuiţi de flăcări violente. Tot în centru, o fetiţă cu trăsături indiene ţine o placă cu simboluri mayaşe explicite, simboluri descifrate drept datele care indică sfârşitului din 21 decembrie 2012.
O altă pictură murală înfăţişează un bărbat îmbrăcat în mantie militară cu un vultur pe caschetă (în stilul naziştilor, potrivit forumiştilor), ce poartă o mască de gaze care se prelinge precum cea din „Scary Movie". Într-o mână ţine o armă automată cu baionetă, iar în cealaltă un fel de sabie îndreptată spre un porumbel căzut. În stânga, pe o alee nesfârşită, o mulţime de mame îşi ţin în braţe copiii morţi. Trei copii zac morţi pe nişte lespezi, fără vreo urmă vizibilă de violenţă. Toţi par gazaţi. În dreapta jos este reprodusă o scrisoare scrisă de Herchenberg Hama, de 14 ani, care a murit în 1943 în lagărul de la Auschwitz. „O imagine a atrocităţii, fără logică", expusă la poarta principală a unuia dintre cele mai mari aeroporturi ale lumii, comentează detractorii lui Leo Tanguma.
Într-un final, apare o altă pictură, luminoasă, care glorifică viaţa de după dezastru. În „Copiii visului mondial al păcii/ Children of the World Dream of Peace" toate personajele sunt vesele, îmbrăcate în costume populare naţionale, cu arme înfăşu¬rate în steagurile ţărilor lor, ţinute în braţe. Identitatea ţărilor lumii care deţin puterea pare evidenţiată, făcându-se o altă referire la Noua Ordine Mondială, scrie vigilantcitizen.com. Pe de altă parte, sunt mulţi alţi artişti din întreaga lume care şi-au imaginat în ultimii ani într-un fel sau altul sfârşitul. Sub numele „20(12)", galeria Miami Art Space a găzduit anul trecut o expoziţie de pictură unde mai mulţi artişti şi-au prezentat creaţiile pe aceast subiect.
Pe internet, călătorii comentează aceste imagini din Aeroportul Denver, iar unii spun că au refuzat să mai zboare după ce au văzut această artă a sinistrului.
Lucrările artistului mural Leo Tanguma din Aeroportul Denver
Printre lucrările care au pus pe fugă turiştii din Denver sunt cele ale artistului mural Leo Tanguma, care expune câteva lucrări în care este arătat sfârşitul lumii, dar şi altele cu „renaşterea", arătând oameni care au rezistat unui final apocaliptic. Prima lucrare a artistului din Aeroportul Denver, intitulată „Pace şi armonie cu natura/ Peace and Harmony with Nature", este şocantă. În prim-plan sunt copii cu animale în braţe, moarte, care-i plâng pe alţii copii, fetiţe moarte în sicrie deschise - o negresă, o indiană şi o fetiţă blondă ce ţine în braţe ceva inscripţionat cu simbolurile crucii şi steaua lui David.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu