duminică, 27 februarie 2011

O noua furtuna solara puternica a avut loc



In 24 februarie a avut loc o noua eruptie solara puternica, care a durat 90 de minute. In urma acestui eveniment, a fost eliberata in spatiu o unda puternica de plasma.Oamenii de stiinta o numesc "proeminenta solara", aceasta fiind surprinsa cu ajutorul Solar Dymnamics Observatory, o misiune NASA, informeaza Space.

O parte din materialul care a erupt s-a raspandit in spatiu, iar restul s-a intors pe suprafata Soarelui, au mentionat reprezentantii NASA in data de 25 februarie. Ei spun ca furtuna solara de joi nu este ultima din aceasta luna. Ea a fost inregistrata in clasa M3.6.

Ceea ce a atras atentia specialistilor a fost dimensiunea furtunii solare. Exista trei categorii in care sunt clasificate furtunile solare. Cele mai puternice sunt cele din clasa X. In 14 februarie, a avut loc una din clasa X2.2. Cele din clasa M sunt de putere medie, dar au, totusi, o intensitate mare. Cele din clasa C sunt cele mai slabe.

Vestea buna este ca eruptia inregistrata nu a fost indreptata spre Pamant. Nu vom avea, deci, de suferit din aceasta cauza.

Saptamana trecuta, in SUA a avut loc o intalnire a autoritatilor responsabile. Scopul a fost de a lua masuri de protejare a resurselor materiale ale tarii, puse in pericol de activitatea solara intensa. Sunt vizate aici atat reteaua electrica, cat si satelitii de telecomunicatii prezenti pe orbita planetei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu