joi, 17 februarie 2011

Nave de război iraniene, în Canalul Suez?

Ministrul israelian al Afacerilor Externe, Avigdor Lieberman, a afirmat ieri că două nave de război iraniene urmează să traverseze Canalul Suez, în drum spre Siria, calificând acest gest drept „o provocare“.
„Comunitatea internaţională trebuie să înţeleagă că Israelul nu poate ignora aceste provocări la nesfârşit”, a avertizat şeful diplomaţiei israeliene. Potrivit postului naţional israelian de radio, cele două nave ale marinei de război iraniene ar fi o fregată de clasă MK-5, echipată cu rachete sol-mare, şi o navă de clasă Kharg. Dacă informaţia se confirmă, ar fi pentru prima dată după 1979 când navele de război iraniene traversează Canalul Suez.
Pe de altă parte, Autoritatea Canalului Suez a anunţat, într-un comunicat, că nu a primit nicio notificare legată de trecerea navelor iraniene. „Autoritatea permite navelor  de orice naţionalitate să pătrundă prin canal, cât timp pavilionul lor aparţine unei ţări care nu este în război cu Egiptul. Canalul Suez nu acceptă moneda iraniană, dar aceasta nu înseamnă că navele iraniene nu pot folosi această rută”, se arată în comunicat.
Un oficial al Autorităţii a explicat că pentru navele de război este nevoie de aprobarea ministerelor Apărării şi de Externe de la Cairo. Jay Carney, purtător de cuvânt al Casei Albe, a precizat că preşedintele Barack Obama este la curent cu intenţia Teheranului de a trece două nave prin Canalul Suez. Siria, unul dintre vecinii-inamici ai Israelului,  are o relaţie apropiată cu Iranul, intensificată în urma izolării Teheranului pe plan mondial.
Sursa : adevarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu