marți, 15 februarie 2011

Război rece în spaţiu: O putere străină ar fi deturnat un satelit militar rus

Eşecul plasării pe orbită a satelitului militar rus Geo-IK-2 la începutul lunii februarie ar fi putut fi provocat de o “intruziune elecromagnetică” declanşată de o ţară străină, a declarat, luni, o sursă din sectorul spaţial rus, citată de Interfax, transmite AFP.

Satelitul urma să realizeze o hartă tridimensională a Terrei şi să localizeze eventuale ţinte militare. El a fost pierdut atunci când unul dintre propulsoarele sale a schimbat, în mod inexplicabil, traiectoria.
“Cauza probabilă ar putea fi o intruziune electromagnetică străină în sistemul de control automat”, a declarat oficialul, pentru Interfax.
El nu a precizat ce ţară s-ar putea afla la originea intruziunii, dar Rusia acuză cu regularitate Statele Unite că încearcă să “militarizeze” spaţiul.
Sursa evocă în acelaşi timp posibilitatea ca racheta să fi fost străpunsă de un “mic meteorit”.
Nereuşita plasării pe orbită a satelitului Geo-IK-2 a intervenit la două luni după eşecul lansării a trei sateliţi ai sistemului de navigaţie Glonass, echivalentul rus al sistemului american GPS, care au căzut în Pacific, întârziind punerea în funcţiune a întregii reţele.
Geo-IK-2 urma să sporească precizia sistemului Glonass în scop militar, în special pentru ghidarea de rachete, potrivit agenţiei Interfax.
Sursa : realitatea.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu