sâmbătă, 29 martie 2014

Putin si Obama au vorbit o ora la telefon

PUTIN şi OBAMA au VORBIT o ORĂ la telefon despre CRIZA din UCRAINA şi TRANSNISTRIA. Vezi ce au HOTĂRÂT cei doi lideri


Vladimir Putin l-a sunat pe Barack Obama si au vorbit timp de o ora la telefon despre criza din Ucraina si Transnistria.Putin i-a spus liderului de la Casa Alba, ca regiunea separatista Transnistria, din Republica Moldova, este supusa in prezent unei blocade care le ingreuneaza viata locuitorilor ipiedicandule libera circulatie si activitatile economice.
Presedintele rus i-a cerut omologului sau, sa ia in considerare masurile pe care le-ar putea lua comunitatea internationala pentru a contribui la stbilitatea situatiei din Ucraina.
Putin a atras atentia lui Obama asupra situatiei din Ucraina unde " Extremistii comit acte de terorizare a populatiei pasnice si a organelor de ordine".
Cei doi presedint,sustine Kremlinul, au cazut deacord ca acesti parametrii specifici pentru activitatea comuna sa fie discutati in viitorul apropiat de ministrii de externe rus si american.
Casa Alba a pulicat un comunicat despre convorbirea celor doi lideri, dar nu pomeneste nici un cuvant depre Transnistria.

„Președintele Putin l-a sunat astăzi pe președintele Obama pentru a discuta despre propunerea americană de reglementare diplomatică a crizei din Ucraina, propunere pe care secretarul Kerry a prezentat-o din nou ministrului de Externe Lavrov la întâlnirea pe care au avut-o la Haga la începutul acestei săptămâni și pe care noi am elaborat-o după consultările cu partenerii noștri ucraineni și europeni. Președintele Obama a sugerat ca Rusia să formuleze un răspuns concret în scris. Președinții au căzut de acord ca John Kerry și Serghei Lavrov să se întâlnească pentru a discuta pașii următori.
Președintele Obama a menționat că guvernul ucrainean continuă să aibă o abordare reținută și de detensionare a crizei și continuă reforma constituțională și pregătirea alegerilor democratice și a cerut Rusiei să sprijine acest proces și să evite noi provocări, inclusiv masarea de trupe la granița cu Ucraina.
Președintele Obama a ținut să sublinieze că Statele Unite continuă să sprijine o cale diplomatică de rezolvare a crizei, în strânsă consultare cu Guvernul Ucrainei și urmărind sprijinirea poporului ucrainean. Președintele Obama a spus clar că această perspectivă rămâne posibilă numai dacă Rusia își retrage trupele și nu face nici un alt pas către o nouă încălcare a integrității și suveranității ucraienene. Președintele Obama a reiterat că Statele Unite s-au opus cu tărie acțiunilor pe care Rusia deja le-a întreprins în direcția nerespectării suveranității și integrității teritoriale”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu