joi, 23 decembrie 2010

Vaticanul îndeamnă la prudenţă faţă de Wikileaks

Ca răspuns la publicarea de către site-ul Wikileaks a unor documente confidenţiale şi secrete ale Departamentului de Stat al SUA, Vaticanul îndeamnă la prudenţă în evaluarea acestora.

Wikileaks a obtinut 251.287 de corespondenţe dintre 274 de ambasade ale SUA din întreaga lume şi Departamentul de Stat între 1966 şi 2010. Publicarea documentelor a început la 28 noiembrie, iar site-ul intenţionează să le publice pe toate în următoarele luni; pentru moment sunt publicate peste o mie de texte, dintre care cel puţin 16 au legătură cu Vaticanul.

Biroul de Presă al Sfântului Scaun afirmă într-o declaraţie făcută sâmbătă, 11 decembrie a.c., că, “fără să emită evaluări despre gravitatea extremă a publicării unei cantităţi atât de mare de materiale secrete şi confidenţiale, precum şi a consecinţelor posibile, Biroul de Presă observă, totuşi, că o parte dintre documentele publicate recent de Wikileaks privesc rapoarte trimise Departamentului american de Stat de către Ambasada SUA de pe lângă Sfântul Scaun.

Evident, aceste rapoarte reflectă percepţii şi opinii ale persoanelor care le-au scris şi nu pot fi considerate ca expresii ale Sfântului Scaun şi nici ca citate din oficialii Vaticanului. (...) Nivelul lor de încredere trebuie evaluat cu grijă şi mare prudenţă, ţinându-se cont de circumstanţe”. Şi ambasada SUA de pe lângă Sfântul Scaun a dat o declaraţie de presă în care condamnă în termeni duri publicarea documentelor confidenţiale.

(catholica.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu