marți, 21 decembrie 2010

Opinii: Wikileaks si Romania: Ce ne spun noile telegrame?

   

Foto:capital.ro
In sfarsit, avem marfa de la Wikileaks. Despre Romania. Avem marfa si avem marfa extrem de interesanta. Si o dilema. Vorbim aici de telegrame ale ambasadei americane care vorbesc despre reactia romanilor la moartea lui Teo Peter, relatiile romano-americane, cumpararea de avioane F-16 si trupele romanesti din Irak. Pe scurt, ne arata cum ne vad americanii ca societate, cum ne vad liderii si de ce se tem in raporturile bilaterale.
Concluzia? E mai bine decat am fi sperat in unele cazuri si la fel de neplacut in altele. Mai ales pentru unii. Mesajul ambasadei darama unele mituri, dar si confirma unele din lucrurile pe care le stiam deja. Dar sa le luam pe rand.

Nu, americanii nu dicteaza!

Ingrijorarea americanilor fata de efectele scandalului Teo Peter nu poate decat sa ne bucure. Nu numai ca nepriceputii care impart lucrurile in alb si negru si cred ca americanii fac ce vor cu noi vad ca lucrurile nu stau deloc asa.

Mai mult, arata ca SUA tin seama de reactia societatii romanesti si chiar se tem ca interesele lor vor fi afectate. Si nu oricum, caci daca vom compara ceea ce se temeau americanii ca se va intampla cu ce s-a intamplat in realitate, vedem ca au fost mai ingrijorati decat ar fi trebuit sa fie. E de tinut minte insa optica americanilor.

Si e de tinut minte ca, in conditiile in care sunt cel mai apropiat aliat al nostru, stiu cand merg pe gheata subtire in relatiile cu noi. Si stiu cum cazul Teo Peter a fost "o pata in relatiile bilaterale".

Adevaruri reci

Daca se indoia cineva, asa e politica internationala. Tine si de interese. De fapt, tine numai de interese. Iar interesele politice sunt legate de cele economice. Strans legate.

"In primul rand, este vorba despre accelerarea eforturilor noastre, alaturi de Lockheed-Martin, de a convinge Romania sa cumpere avioane F-16 pentru inlocuiorea flotei vechi de MiG-uri", citim in mesajul diplomatic american.

Cu alte cuvinte, se vorbeste de realitati. De concurenta intre companiile europene si americane pentru a vinde avioane Romaniei. Nu e o veste buna, dar e o veste normala. Tot trebuie sa luam.

Da, companiile americane sunt intr-o competitie cu cele europene pentru vanzarea de echipament militar si nu numai. Si da, se folosesc de influenta lor asupra unor aliati precum Romania pentru a-i determina sa cumpere de la ei. Da, e neplacut pentru cei care cred ca un stat ca Romania e absolut suveran si da, e o decizie care nu tine seama de piata. Dar asa stau lucrurile si trebuie sa dai multe lucruri atunci cand vrei sa te bucuri de sprijinul celui mai important stat al lumii. In acel moment, Romania a ales si a ales SUA ca partener de afaceri.

E un adevar rece cum un adevar rece e si faptul ca SUA au tras cu dintii ca sa-l salveze pe cel care a provocat accidentul in care a murit Teo Peter. In apararea americanilor vine totusi pasajul in care diplomatii americani se declara surprinsi ca militarul in cauza a primit o pedeapsa neasteptat de usoara de la judecatorul din SUA.

Basescu si americanii

Presedintele Traian Basescu iese bine in aceasta prima telegrama diplomatica ce-l vizeaza. E vazut ca un prieten al americanilor, ceea ce nu poate fi decat in interesul Romaniei. Daca ne amintim contextul, vedem ca telegramele vin din perioada cea mai buna a relatiilor romano-americane, in 2006, cand cele doua state duceau o politica agresiva la Marea Neagra, de multe ori fatis anti-ruseasca. Asta era inainte ca venirea lui Barack Obama la Casa Alba si "resetarea relatiilor cu Rusia" sa reduca nevoia de a avea un aliat varf de lance in regiune.

Totodata, daca ne uitam la ce se intampla in politica romaneasca in acea perioada, mai ales la paragraful in care se vorbeste despre criticile ambasadorului american fata de reducerea independentei procurorilor si politistilor, vedem ca ambasada americana si Traian Basescu s-au situat pe pozitii similare in lupta anticoruptie.

Opozitia si dilema despre adversari

Daca iese cineva intr-adevar rau din aceste telegrame, acela este PNL. Telegramele americane arata ca PNL dadea dovada de populism cinic si oportunism atunci cand critica faptul ca PNL se folosea in scopuri electorale de cererea de retragere a trupelor romanesti din Irak.

Acest lucru trebuie sa-l punem in context cu faptul ca in acea perioada chiar liberalii si-au dat seama de eroare si au renuntat la ideea retragerii, mai ales cand Secretarul de Stat american Condoleezza Rice le-a transmis cateva "palme diplomatice". Daca ar fi sa ne amintim numai de refuzul initial de a se intalni cu ministrul de Externe liberal Cioroianu si de modul cel putin rece in care a fost tratat acesta la Washington, am avea raspunsul americanilor fata de atitudinea PNL.

Faptul ca presedintele de atunci al Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, e catalogat drept "anti-american" e de asemenea un amanunt care nu arunca o lumina buna asupra PNL-ului din acea perioada.

Dar mai e un lucru interesant. O fraza din una din telegrame spune ca "o controversa asupra ofertei pentru familia lui Teo Peter i-ar putea face pe opozantii nostri de pe scena politica romaneasca sa submineze alte initiative importante, care doar asteapta momentul potrivit".

Intrebarea care se pune e: cine sunt opozantii? Sa fie PSD? Sa fie o alianta transpartinica alcatuita din unii din membrii PSD si PNL si de ce ce nu, cativa din PD-L? Eventual reunite in jurul lobby-ului companiilor europene de armament? Greu de spus. Dar telegramele viitoare ne vor lamuri. Cum ne vor lamuri si in privinta altor aspecte, care mai de care mai interesante. Trebuie doar sa asteptam.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu