Efectele furtunilor solare
• Efectele radiatiilor
Exploziile solare intense pot produce particule energetice cu energie mare, care pot provoca intoxicatii cu radiatii la om (si mamifere, in general), in acelasi mod ca si radiatiile produse de exploziile nucleare. Atmosfera Pamantului si magnetosfera ofera protectie la nivelul solului, dar astronauti in spatiu sunt supusi la doze potential letale de radiatii care pot provoca leziuni cromozomiale, cancer si o serie de alte probleme de sanatate.
Cel mai cunoscut efect asupra Pamantului sunt luminile polare (aurorele). Acestea reprezinta un fenomen luminos cauzat de coliziuni ale particulelor incarcate provenind de la Soare cu particule din straturile superioare ale atmosferei Pamântului. Aurorele apar in ionosfera si sunt observate pe timp de noapte preponderent deasupra polilor magnetici ai Pamantului (Aurora Boreala deasupra polului Nord si Aurora Australa deasupra polului Sud). Aurorele apar si in timpul furtunilor solare cand pot fi observate si in zone mai departate de poli, unde in mod normal nu sunt vizibile.
• Efectele perturbarii campului geomagnetic
Studiile indica faptul ca sistemele biologice umane pot raspunde la fluctuatiile in câmpul geomagnetic. Probabil cel mai indeaproape studiat efect biologic a fost degradarea abilitati „de navigare” a porumbeilor mesageri in timpul furtunilor geomagnetice (porumbeii, asemeni altor animale migratoare, cum ar fi delfinii si balenele, au busole biologice interne care le permit sa se orienteze).
• Efecte asupra sistemelor tehnologice
Multe sisteme de comunicare folosesc ionosfera pentru a reflecta semnale radio pe distante lungi astfel ca furtunile din ionosfera pot afecta comunicarea radio. Posturile de radio difuzate pe unde scurte si radiourile de amatori sunt frecvent perturbate de furtuni solare.
Sistemele de navigatie cum ar fi GPS-ul sunt afectate atunci când activitatea solara produce variatii bruste in densitatea ionosferei, care pot cauza erori de calcul a pozitiei de ordinul kilometrilor.
In timpul furtunilor geomagnetice, numarul si energia particulelor energetice care lovesc atmosfera Pamantului creste. Atunci când un satelit trece prin acest mediu energizat, particulele incarcate lovesc nava spatiala si pot produce descarcari electrice care pot afecta componente ale satelitilor.
Când câmpuri magnetice se deplaseaza in vecinatatea unui conductor, cum ar fi un fir, un curent este indus in conductor. Acest fenomen se intâmpla pe scara larga in timpul furtunilor geomagnetice, iar acest mecanism poate afecta linii de curent, linii telefonice si alte linii lungi de transport
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu