Votul de la New York a avut loc în condiţiile în care trupele loiale colonelului Gaddafi urmau să ia cu asalt în această noapte fieful rebeliunii Benghazi, al doilea oraş al ţării ca mărime. Rezoluţia a fost aprobată cu un scor de 10-0, cu cinci abţineri, inclusiv cele ale membrilor permanenţi Rusia şi China. Pe de altă parte, SUA, Franţa şi Marea Britanie au făcut presiuni pentru o aprobare rapidă.
Textul rezoluţiei face apel la naţiuni să ‘implementeze o interdicţie a tuturor zborurilor în spaţiul aerian al Libiei pentru a-i proteja pe civili’. De asemenea, autorizează statele membre ONU să întreprindă ‘toate măsurile necesare /…/ pentru a-i proteja pe civili şi zonele populate de civili din Libia, inclusiv Benghazi, fiind exclusă însă o forţă de ocupare străină de orice formă pe teritoriul libian’.
Premierul francez Francois Fillon a afirmat că, în cazul în care rezoluţia va fi aprobată, Franţa va sprijini o acţiune militară împotriva lui Gaddafi în orele următoare. SUA au anunţat că se pregătesc de acţiune, iar mai multe naţiuni arabe sunt aşteptate să îşi ofere sprijinul.
În ceea ce-l priveşte, Gaddafi a anunţat puţin mai devreme că va lansa un asalt final asupra Benghazi şi că va zdrobi rebeliunea, în contextul în care trupele sale avansau spre oraş. Într-un interviu acordat joi serviciului public portughez Radiotelevisao Portuguesa, Gaddafi a subliniat că respinge orice ameninţări ale ONU. ‘Consiliul de Securitate al ONU nu are niciun mandat’, a spus el. ‘Noi nu le recunoaştem rezoluţiile’, a adăugat colonelul. El a avertizat că orice acţiune militară va fi considerată drept ‘colonizare fără nicio justificare’ şi va fi urmată de ‘repercusiuni grave’.
Obama, Sarkozy şi Cameron, discuţii pentru atacarea Libiei
Preşedintele american Barack Obama i-a contactat telefonic joi seară pe preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi pe premierul britanic David Cameron pentru a-şi coordona strategia asupra Libiei în urma rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU ce autorizează o recurgere la forţă împotriva forţelor lui Muammar Gaddafi.Într-un comunicat, citat de France Presse, Casa Albă indică faptul că ‘liderii s-au pus de acord în legătură cu faptul că Libia trebuie să se conformeze imediat termenilor rezoluţiei şi asupra faptului că violenţele împotriva populaţiei civile trebuie să înceteze’.
‘Liderii s-au pus de acord asupra unei coordonări strânse în ceea ce priveşte următoarele etape şi asupra faptului că vor continua să colaboreze cu ţările arabe şi cu ceilalţi parteneri internaţionali în vederea aplicării rezoluţiei Consiliului de Securitate asupra Libiei’, conform aceleiaşi surse, citate de Agerpres.
La Paris, preşedinţia franceză a anunţat într-un scurt comunicat că Sarkozy şi Obama ‘au discutat în această noapte despre punerea în aplicare a rezoluţiei cu numărul 1973 adoptată de Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite’. Consiliul de Securitate a votat joi seară în favoarea unei recurgeri la forţă împotriva trupelor colonelului Gaddafi, deschizând practic calea spre bombardamente aeriene în Libia.
Colonelul libian Muammar Gaddafi şi-a schimbat tactica din raţiuni umanitare şi nu mai intenţionează să atace oraşul Benghazi, fief al rebelilor, a anunţat joi seară CNN, la puţin timp după ce ONU a aprobat o recurgere la forţă împotriva regimului libian, scrie AFP.
Gaddafi nu mai atacă Benghazi
‘Tocmai am primit un apel de la unul dintre fiii lui Gaddafi, Seif /al-Islam/’, a precizat un corespondent al CNN la Tripoli, Nic Robertson, citat de Agerpres. ‘El mi-a spus că tactica este pe cale să fie schimbată în jurul Benghazi şi că armata nu va intra în oraş. Ea va lua poziţie în jurul bastionului’ rebelilor, a adăugat corespondentul.Liderul libian a afirmat joi că forţele guvernamentale vor ataca în timpul serii Benghazi, fief al rebeliunii din estul ţării, într-un mesaj audio transmis de televiziunea libiană. ‘Motivul /schimbării de tactică/ este că se aşteaptă un exod umanitar. Ei se aşteaptă ca oamenii să se teamă de ceea ce se va întâmpla, iar el /Seif al-Islam/ a declarat că armata se va afla acolo pentru a-i ajuta sa iasă’ din oraş, a explicat jurnalistul postului american.
Consiliul de Securitate al ONU a votat joi seară în favoarea unei recurgeri la forţă împotriva trupelor colonelului Gaddafi, deschizând calea spre lovituri aeriene în Libia, aminteşte AFP.
Regimul Gaddafi, pregătit pentru un armistiţiu cu rebelii
Libia a afirmat joi seară că este pregătită pentru un armistiţiu cu rebelii, însă vrea să discute înainte detaliile aplicării acestuia, a declarat ministrul adjunct de externe Khaled Kaaim, într-o conferinţă de presă la Tripoli.‘Suntem pregătiţi pentru această decizie /de încetare a focului/, dar avem nevoie de un interlocutor foarte precis pentru a discuta despre implementarea sa’, a declarat Kaaim la scurt timp de la aprobarea unei rezoluţii de către Consiliul de Securitate al ONU ce autorizează ‘toate măsurile necesare’ pentru a-i proteja pe civili şi a impune un armistiţiu armatei libiene.
‘Am discutat noaptea trecută cu emisarul ONU /pentru Libia, iordanianul Abdul Ilah Khatib/ şi am pus întrebări legitime în legătură cu aplicarea unui armistiţiu’, a adăugat el. Kaaim a afirmat că ţara sa va ‘reacţiona pozitiv la rezoluţia ONU şi vom dovedi acest lucru garantând o protecţie civililor’, a explicat oficialul.
Libia ameninţă să atace traficul aerian şi maritim din Marea Mediterană
Ministrul libian al Apărării a avertizat joi împotriva oricărei operaţiuni militare străine în Libia, ameninţând că va ataca traficul aerian şi maritim civil şi militar din Marea Mediterană, a anunţat agenţia oficială Jana.“Orice operaţiune militară străină împotriva Libiei va expune pericolului tot traficul aerian şi maritim din Mediterana”, potrivit unui purtător de cuvânt al ministerului, citat de agenţia Jana.
“Orice element mobil civil sau militar va fi ţinta unei contraofensive libiene”, a adăugat el. “Iar bazinul mediteraneean va fi expus unui pericol grav nu numai pe termen scurt, ci şi pe termen lung”.
Această declaraţie intervine în timp ce cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU urmează să voteze, joi, un proiect de rezoluţie care prevede măsuri militare pentru protejarea civililor din Libia, cu excepţia unei ocupaţii a teritoriului libian.
Washingtonul se teme că Muammar Gaddafi ar putea reveni la terorism
Statele Unite se tem că Muammar Gaddafi ar putea “relua legăturile cu terorismul şi extremismul violent” în cazul în care va câştiga teren în faţa rebelilor libieni, a declarat joi un oficial american de rang înalt.“Există un pericol real ca, în cazul în care Kadhafi câştigă pe teren, să reia legăturile cu terorismul şi extremismul violent”, a declarat William Burns, directorul politic al Departamentului de Stat, potrivit AFP.
Burns a subliniat că dictatorul libian ar putea încerca să “contribuie la (producerea de) dezordine în regiune”.
Regimul Gaddafi a fost condamnat pentru un atentat împotriva unui avion de linie american în Scoţia, în 1988. Relaţiile dintre Tripoli şi Statele Unite s-au normalizat provizoriu începând din 2003, când colonelul Kadhafi a renunţat la armele nucleare.
Burns a recunoscut, de altfel, “posibilitatea ca grupări extremiste” să profite de rebeliunea din Libia.
Gaddafi ameninţă Occidentul cu “războiul sfânt”
Liderul libian a exclus marţi orice negociere cu rebelii anti-guvernamentali, pe care i-a descris ca “terorişti având legături cu Osama bin Laden”, dar a avertizat că dacă Vestul va ataca Libia îşi va alia forţele cu al – Qaida “într-un război sfânt”.Afirmaţiile au fost făcute într-un interviu pentru cotidianul milanez “Il Giornale”.
Întrebat dacă nu se teme să ajungă ca fostul lider irakian Saddam Hussein, care a fost răsturnat de la putere în urma invaziei conduse de SUA şi apoi a fost spânzurat pentru crime de război, Gaddafi a spus: “Nu, războiul nostru este împotriva al-Qaida“.
Cu toate acestea, “dacă ei (Occidentul) se vor comporta cu noi aşa cum au făcut în Irak, Libia va părăsi alianţa internaţională împotriva terorismului“. “Ne vom alia atunci cu al-Qaida şi vom declara un război Sfânt“, a mai spus Gaddafi.
Anterior, el a mai spus că membrii Consiliul Naţional de Tranziţie “sunt ca şi ostatici” ai al-Qaida şi a avertizat că nu este posibil niciun dialog cu ei.
“Ei (rebelii) nu au nici o speranţă. Cauza lor este pierdută. Ele au doar două posibilităţi: Să se predea sau să fugă“, a declarat Gaddafi.
sursa: http://bataiosu.wordpress.com/2011/03/18/incepe-al-treilea-razboi-mondial-onu-aproba-o-zona-de-interdictie-aeriana-peste-libia-si-autorizeaza-recurgerea-la-forta-obama-i-a-sunat-pe-sarkozy-si-cameron-pentru-a-si-coordona-strategia-asupra-l/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu