luni, 3 ianuarie 2011

Vulcanii din Europa stau sa erupa

Vulcanii din Europa stau sa erupa
Activitatea vulcanica de pe intreaga planeta ridica numeroase semne de intrebare. Din 2007 pare ca toti acesti vulcani, unii considerati ca fiind demult stinsi, s-au trezit. O parte au inceput sa “fumege” amenintator, altii au erupt, iar varful pare sa se fi inregistrat in 2010. Expertii spun ca este numai inceputul si ca o suma de conjuncturi precum actiunea electromagnetica a Soarelui, miscsorarea si fisurarea centurii Van Alen, prezenta unor forte mari de atractie in Sistemul Solar etc. fac ca si vulcanii sa isi reinceapa activitatea.
Tot mai mult specialisti sunt ingrijorati de comportamentul vulcanului din zona Napoli. In fapt un megavulcan, aflait in trepte, “intr-o caldera”, o asa numita “caldare” in cascada, adica craterul unui vulcan este inglobat intr-un crater mai mare, care la randul lui este cuprins in altul si mai mare, iar cel mai mare, cel de-a dreptul urias nu poate fi zarit decat din satelit si cuprinde o raza gigant pentru zona mediteraneeana.
Atat zona Napoli, cat si cea a Vesuviului fac parte din aceeasi “caldera”. Acum aproape 2000 de ani in urma, Vezuviul a distrus orasul Pompei. Acum, un vulcan mult mai mare si mai periculos isi face auzita prezenta in cealalta parte a orasului italian Napoli. Daca ar erupe, Campi Flegrei ar putea sterge Europa de pe harta in numai cateva ore, dupa cum anunta Daily Mail. Dar mai multe amanunte despre aceasta situatie au putut fi constatate si de telespectatorii care au urmarit la Discovery documentarul “Supercontinent”.
Micile cutremure, care au dat jos aparatele de aer conditionat asezate pe laturile blocurilor, din Napoli au trezit suspiciunea oamenilor de stiinta de la Institutul National de Geofizica si Volcanologie. In camerele pline cu ecrane si calculatoare, cercetatorii au descoperit cu stupoare ca nu Vezuviul trimite semnale ca s-a trezit, ci un alt vulcan, mult mai mare si mai periculos.
Vezuviul, care a distrus orasul roman Pompei si a provocat moartea a mii de oameni, este un mic spin pe spatele “dragonului” Campi Flegrei. Astfel, alertati de aceasta “trezire” nedorita Apararea Nationala si Ministerul afacerilor interne din Italia s-au gandit ca, pentru a evita o tragedie, ar trebui sa evacueze cat mai repede orasul.
Chestiunea e ca intreaga activitate vulcanica terestra este tot mai accentuata. Au erupt vulcanii din Islanda, cei din Indonesia, cei din Thailanda, altii din Ecuador, iar asta intr-un singur an, in 2010. In 2011 este de asteptat ca activitatea acestora sa se intensifice si mai mult, iar Centura de Foc a Pacificului, care dadea semne ca “este linistita” sa treaca la o tulburare maxima.
Unii pun aceasta activitate maxima a vulcanilor pe sema ultimei faze a exploziilor solare masive si pe tulburarile electromagneticecare afecteaza si scoarta, influentand campul magnetic al Pamantului. Altii vorbesc despre aparitia in Sistemul Solar a misterioasei Planete Nibiru, altii pomenesc o planeta “invizibila” mare cat Jupiter care si-ar fi facut simtita prezenta la periferia sistemului solar.
Pericolul european nu este numai pentru zona Napoli, ci si pentru vulcanii nordici, caci in zona scandinava mai exista o uriasa punga cu lava ce sta gata sa explodeze, iar despre vulcanii din Islanda nu trebuie sa mai amintim, daca ne aducem aminte deja de panica ce a cuprins Europa in anul ce tocmai a trecut.
Si-n Romania, unde vulcanii par sa se fi stins demult, se vorbeste despre posibilitatea trezirii unora dintre ei, pe fondul manifestarilor de pe intreaga planeta. Chiar daca anumiti cercetatori sunt sceptici, la fel s-a spus si despre St Helens pana a eurpt. Apropo de vulcanii nord-americani, in zona Yellowstone exista cea mai mare “caldera” din lume, o punga de lava uriasa, mai mare chiar decat “treptele siberiene”, cele care au un crater de 500.000 km patrati.
Cand vorbim despre Romania, nu la Vulcanii Noroiosi se face referire cand e vorba despre pericolul din adancuri. Cei de la Intorsura Buzaului sunt un fenomen de suprafata si nu sunt periculosi. Este insa vorba despre vulcanii din zona Harghitei care sunt considerati a fi stinsi. Numai ca, in mod bizar, la finele anului trecut au fost inregistrate mici cutremure in zona, ca si cum “monstrul” mai “mormaie” din cand in cand. La fel si despre Etna s-a dat cu siguranta ca ‘e stins” numai cadin 2007 a inceput sa fumege, iar din 2009 a devenit un real pericol de eruptie.
Sursa : agentia.org


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu