Diagnosticul doctorului FMI a anuntat despre pacientul Romania ca operatia a reusit dar tara nu se simte prea bine. Ar putea chiar sa moara.
Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a spus miercuri, în cadrul discuţiilor pe tema Codului Muncii, că economia României este stabilizată, însă ţara noastră se află acum în postura unui pacient supus unei operaţii care a reuşit, dar care riscă totuşi să moară, informează The Money Channel.
De asemenea, oficialul Fondului Monetar Internaţional (FMI) a atras atenţia că economia întârzie să-şi revină, deşi programul de reforme a fost pus în aplicare în mod corect.
Franks consideră că majorarea TVA la 24% nu a dus la o creştere a încasărilor la buget din cauza capacităţii de administrare reduse a Guvernului, a declarat preşedintele UGIR 1903, Cezar Corâci, la finalul discuţiilor cu reprezentanţii Fondului, conform NewsIn.
“Jeffrey Franks a recunoscut că din cauza capacităţii de administrare reduse a Guvernului, majorarea TVA nu a dus la o creştere a încasărilor la buget. Franks a menţionat că şi-ar dori o ţară cu o bază mare de impozitare şi cu o fiscalitate mai redusă, dar se pare că mingea se află în curtea Guvernului, care nefiind în stare să reducă gradul de evziune în toate domeniile, inclusiv pe piaţa forţei de muncă, nu poate relaxa fiscalitatea”, a menţionat Corâci.
În ce priveşte modificarea Codului Muncii, Corâci a mai spus că reprezentantul Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM) a susţinut în cadrul discuţiilor de miercuri de la Consiliul Economic şi Social că nimeni nu trebuie să considere că modificarea legislaţiei muncii va fi intrument de dezvoltare sau de creştere economică în România, ci dimpotrivă, dacă aceste modificări se vor face fără acordul partenerilor sociali, cu tulburări sociale, asta s-ar putea să aibă un efect pervers şi să ducă la continuarea crizei în România.
Şeful misiunii FMI a făcut aceste declaraţii la întîlnirea de miercuri cu ministrul Muncii, Ioan Botiş, şi cu reprezentanţi ai patronatelor şi sindicatelor pe tema Codului Muncii.
Delegaţia FMI va fi prezentă în România în perioada 25 ianuarie – 8 februarie. Delegaţia va evalua performanţa recentă a economiei româneşti şi va discuta cu autorităţile despre obiectivele pentru perioada care a mai rămas din acordul curent. De asemenea, misiunea va iniţia negocierile pentru un posibil nou accord.
Pe lângă întâlnirea cu autorităţile, delegaţia va discuta şi cu reprezentanţi ai partidelor politice, sindicatelor, asociaţiilor patronale şi ai băncilor.
Sursa : ziuaonline.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu