In primele ore ale ajunului Anului Nou, pe o rază de numai 1,6 kilometri în jurul oraşului Beebe - o comunitate de 5.000 de locuitori - au căzut din văzduh câteva mii de grauri şi mierle cu aripi roşii. Majoritatea erau moarte, dar unele mai trăiau încă. Specialiştii de la protecţia animalelor au adunat de pe străzi şi acoperişuri până la 5.000 de păsări moarte şi câteva zeci dintre ele au fost duse la laboratoare spre a fi examinate.
Iniţial, autorităţile au crezut că o furtună a determinat moartea în masă a păsărilor. Totuşi, biologii iau acum în calcul şi alte posibilităţi, inclusiv artificiile şi materialele pirotehnice folosite de Anul Nou.
Cu o zi înainte, joi, în jur de 100.000 de peşti morţi fuseseră găsiţi fie plutind la suprafaţa apei, fie pe maluri, la circa 200 de kilometri de Beebe, pe o porţiune de 30 de kilometri a râului Arkansas,.
Experţii încearcă să-şi dea seama ce a cauzat decesele multiple în rândul păsărilor şi al peştilor, deşi exclud ca între cele două fenomene să existe vreo legătură.
Presa locală scrie că în fiecare an se întâmplă să fie găsiţi peşti morţi în masă, dar totuşi amploarea fenomenului din acest an este neobişnuită. În acest caz, experţii suspectează că este vorba despre o boală.
Totuşi, cele două întâmplări sunt ciudate şi sunt un mister chiar şi pentru oamenii de ştiinţă. Vestea s-a răspândit rapid în întreaga lume, cu atât mai mult cu cât păsările căzute din cer amintesc de celebrul film al lui Hitchcock.
În aşteptarea necropsiilor, specialiştii înaintează mai multe teorii. Unii spun că păsările ar fi putut fi doborâte de fulger sau de o grindină la mare altitudine, mai ales că vineri dimineaţa o puternică furtună şi-a făcut simţită prezenţa pe întreg teritoriul statului. Multe dintre păsările moarte ar prezenta hemoragii interne.
Alţi specialişti spun că astfel de fenomene s-au mai întâmplat pe glob şi de vină a fost tot vremea. Se poate ca păsările să fi fost "aspirate" de un uragan sau poate că forţa vântului le-a izbit de ceva dur sau pur şi simplu este posibil ca două grupuri mari de păsări să se ciocnească în zbor în condiţii de ceaţă densă.
Alţii dau vina, în afară de vreme, şi pe artificiile de Anul Nou, care se poate să fi fost un factor suplimentar de stres pentru animale, mai ales într-o zonă rurală, unde nu sunt obişnuite cu astfel de zgomote. Este posibil, spun ei, ca aceste păsări să fi fost deranjate de zgomote şi să fi murit din cauza stresului, mai ales dacă au fost surprinse în somn.
În fine, a fost luată în calcul şi posibilitatea contaminării păsărilor cu o substanţă nocivă, dar totuşi situaţia de la Beebe rămâne izolată, iar în zonele învecinate nu s-au înregistrat păsări moarte. În plus, testele pentru calitatea aerului nu au relevat prezenţa niciunei toxine. De asemenea, stomacul păsărilor era gol, ceea ce elimină posibilitatea să fi înghiţit grăunţe otrăvite.
Pentru că în alte zone din jur nu s-au mai întâlnit păsări moarte în masă, nici ipoteza unei eventuale boli nu prea stă în picioare.
MONEY.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu