duminică, 21 iunie 2015

RELATIA PERFECTA : PARTEA 8

Image result for arta de a iubi


Imaginati-va o relatie perfecta. Va aflati intr-o stare continua de fericire
perpetua, pentru ca traiti alaturi de barbatul ideal sau de femeia ideala. Cum ati
descrie viata alaturi de o asemenea persoana?


Ei bine, relatia cu o asemenea persoana ar putea fi asemanata cu relatia cu un caine. Un caine nu poate fi altceva decat un caine. Orice ati face, el nu se va schimba. Acelasi lucru este valabil daca aveti o pisica, sau un cal. Orice animal este ceea ce este.




Cum stau insa lucrurile cu iubita sau cu iubitul dumneavoastra, cu sotul sau cu sotia? Acestia au atat de multe asteptari, si in plus, se mai si schimba tot timpul
Marea majoritate a oamenilor isi pot imagina foarte usor un asemenea tip de relatie cu un animal, dar nu si cu un alt om.

Oare de ce? Cunoasteti pe cineva care nu este perfect? Cainele este doar un caine, si acest lucru nu va deranjeaza. Nu va simtiti deloc responsabil pentru el, nu doriti sa-l faceti sa devina un alt caine. La randul lui, el nu incearca sa faca din dumneavoastra altcineva decat sunteti, de pilda un stapan mai bun. De ce ati incerca atunci sa transformati o femeie intr-o alta femeie, sau un barbat intr-un alt barbat? De ce nu sunteti dispus sa ii acceptati asa cum sunt?


Poate ca va ganditi: "Dar ce ma fac daca nu ma aflu alaturi de femeia potrivita, sau de barbatul ideal?"


intr-adevar, aceasta intrebare este foarte importanta.


Evident, trebuie sa alegeti femeia potrivita sau barbatul potrivit. Dar cine poate fi partenerul potrivit? Cineva care doreste sa mearga in aceeasi directie cu dumneavoastra, care este compatibil cu valorile si cu convingerile dumneavoastra, din punct de vedere emotional, fizic, economic, spiritual.


Cum puteti sti daca partenerul dumneavoastra este potrivit pentru dumneavoastra? Sa spunem ca sunteti barbat si ca o femeie doreste sa va aleaga ca partener de viata. Daca ar exista o suta de femei aflate in cautarea unui barbat, cate dintre ele ar fi dispuse sa va aleaga pe dumneavoastra?

Raspunsul este simplu: nu aveti de unde sa stiti. De aceea, este necesar sa explorati si sa va asumati un anumit risc. Eu va pot oferi un raspuns: femeia cea mai potrivita pentru dumneavoastra este femeia pe care o iubiti asa cum este, pe care nu veti incerca sa o schimbati in nici un fel.

Aceasta este femeia potrivita pentru dumneavoastra. Daca gasiti o asemenea femeie, iar ea va raspunde cu aceeasi atitudine, atunci sunteti un om norocos.


Sunteti barbatul potrivit pentru ea daca va iubeste exact asa cum sunteti si daca nu doreste sa va schimbe in nici un fel. Nu femeia este responsabila pentru dumneavoastra; ea trebuie sa aiba incredere ca sunteti cel care pretindeti ca sunteti,
ca proiectia dumneavoastra exterioara este identica cu adevarul dumneavoastra interior. Trebuie sa fie la fel de cinstita cu dumneavoastra si sa nu proiecteze in exterior o imagine diferita de cea reala, astfel incat sa descoperiti mai tarziu ca nu este cea care credeati initial ca este.


Cine va iubeste, va iubeste exact asa cum sunteti !


Daca cineva doreste sa va schimbe, inseamna ca nu sunteti persoana pe care o
doreste. Atunci, de ce ar mai ramane alaturi de dumneavoastra?


Este usor sa-ti iubesti cainele, caci cainele nu are opinii despre tine. Cainele isi iubeste stapanul neconditionat. Acest lucru este extrem de important.
Daca partenerul dumneavoastra va iubeste exact asa cum sunteti, iubirea sa seamana cu iubirea unui caine.


Alaturi de el/ea, puteti fi dumneavoastra insiva, puteti fi cel/cea care sunteti, exact asa cum cainele este cel care este.


Atunci cand un barbat intalneste o femeie, imediat dupa "Salut", aceasta incepe sa-i trimita informatii despre sine.

Ea abia asteapta sa-si impartaseasca visul cu el si isi deschide sufletul, chiar daca nu stie ca face acest lucru. Este atat de usor sa vezi pe cineva exact asa cum este. Nu trebuie sa va mintiti singur. Va puteti da seama imediat daca persoana din fata dumneavoastra este cea pe care o doriti sau nu.

Dar nu aveti dreptul sa o acuzati niciodata pentru faptul ca este o pisica, un caine sau un cal. Daca va doriti un caine, atunci de ce sa va luati o pisica? Daca va doriti o pisica, de ce v-ati lua o gaina sau un cal?


Asadar, inainte de toate trebuie sa va puneti intrebarea daca stiti exact ce fel de barbat sau de femeie va doriti. Ce fel de persoana va poate trezi inima, cine se potriveste cu dumneavoastra exact asa cum sunteti, iubindu-va implicit in felul in care sunteti? De ce ati cauta altceva?

De ce sa nu luati exact ceea ce va doriti? De ce sa pretindeti ca cineva este potrivit, daca nu este? Asta nu inseamna ca nu o iubiti, dar aveti de facut o alegere, puteti spune da sau nu, caci va iubiti si pe dumneavoastra in egala masura.

Dumneavoastra sunteti singurul responsabil pentru alegerile dumneavoastra. Daca acestea nu sunt bine facute, nu trebuie sa va invinovatiti. Este suficient sa faceti o alta optiune.

Sa spunem ca va luati un caine, desi va plac pisicile. Ati vrea sa dresati cainele sa se comporte ca o pisica si sa spuna "miau"... Ce prostie! De ce sa nu va luati direct o pisica? Asta este singura cale prin care puteti construi o relatie perfecta. Mai intai de toate trebuie sa stiti ce anume doriti, cum doriti, cand doriti. Trebuie sa stiti exact care sunt nevoile corpului dumneavoastra, ale mintii dumneavoastra, si deci cine se potriveste cu dumneavoastra.

Exista milioane de femei si de barbati, si fiecare dintre ei sunt unici. Unii dintre ei se vor potrivi cu dumneavoastra, altii nu. Ii puteti iubi pe toti, dar daca doriti sa stati zilnic alaturi de o persoana, este de preferat sa alegeti pe cineva cu care aveti cat mai multe lucruri in comun. Nu este necesar ca ea sa va semene identic, dar impreuna, trebuie sa fiti precum o cheie intr-o broasca, sa va potriviti perfect.


Ca sa reusiti, este necesar sa fiti cinstit cu dumneavoastra insiva, dar si cu cei din jur. Nu proiectati in exterior decat ceea ce simtiti ca sunteti cu adevarat si nu pretindeti ca sunteti ceea ce nu sunteti.


Metaforic vorbind, este ca si cum v-ati afla la piata: doriti sa cumparati ceva, dar doriti sa va si vindeti pe dumneavoastra. Pentru a cumpara, trebuie sa vedeti calitatea produsului care va intereseaza. Pentru a vinde, trebuie sa le aratati celorlalti cine sunteti.

Nu trebuie sa mintiti ca marfa dumneavoastra este mai buna decat a altora; cel mai bine este sa o prezentati exact asa cum este.


Daca vedeti marfa pe care o doriti, de ce sa nu riscati? Dar daca vedeti de la bun inceput ca nu este ceea ce va doriti, nu are nici un rost sa platiti pentru ea, numai pentru a va plange apoi: "Iubitul meu (sau iubita mea) abuzeaza de mine", cand acest lucru era atat de evident de la bun inceput.

Nu le atribuiti oamenilor calitati care nu exista. Daca stiti exact ce va doriti, puteti gasi pe cineva cu care sa construiti o relatie la fel de ideala ca si relatia cu un caine, ba chiar mai frumoasa.

Priviti la persoana din fata dumneavoastra; nu fiti orb si nu pretindeti ca vedeti ce nu exista. Nu negati ceea ce vedeti numai pentru a cumpara o marfa care nu se potriveste masurii dumneavoastra. Atunci cand cumparati un obiect inutil, acesta sfarseste de regula in garaj. Acelasi lucru se petrece si cu o relatie. Pot trece ani pana cand invatam aceasta lectie dureroasa, dar este un bun inceput. Daca am trecut de acest inceput, restul este usor, caci atunci putem fi noi insine.


Probabil ca ati investit deja o anumita perioada de timp intr-o relatie. Daca preferati sa continuati cu ea, mai aveti inca timp pentru un nou inceput, daca va veti accepta si daca va veti iubi partenerul exact asa cum este.

Dar mai intai de toate trebuie sa faceti un pas inapoi, sa va acceptati si sa va iubiti pe dumneavoastra, asa cum sunteti. Numai acceptandu-va si iubindu-va pe dumneavoastra exact asa cum sunteti va veti putea exprima ca atare. Dumneavoastra nu puteti fi altceva decat ceea ce sunteti deja. Este absurd sa pretindeti ca sunteti altcineva. Amagirea de sine nu poate conduce decat la esec.


Odata ce v-ati acceptat pe dumneavoastra asa cum sunteti, urmatorul pas este sa va acceptati partenerul/partenera de cuplu asa cum este el/ea. Daca va decideti sa ramaneti alaturi de o persoana, nu incercati sa o schimbati in nici un fel. Lasati-o sa fie cea care este, exact ca in cazul unui caine sau al unei pisici. Ea are dreptul sa fie cea care este, sa fie libera.


Daca blocati libertatea partenerului/partenerei dumneavoastra de cuplu, va blocati practic propria libertate, caci sunteti implicat direct. Daca va iubiti suficient de mult, nu veti incerca niciodata sa renuntati la libertatea dumneavoastra personala. Cunoasteti toate posibilitatile pe care le ofera relatia dumneavoastra? Explorati mai intai aceste posibilitati. Fiti dumneavoastra insiva. Gasiti o persoana care se potriveste cu dumneavoastra.


Asumati-va riscul, dar fiti onest. Daca relatia merge, continuati-o. Daca nu merge, faceti-va marea favoare si renuntati. ii veti face simultan si partenerului/partenerei dumneavoastra un mare serviciu. Lasati-1 (sau lasati-o) sa plece. Nu fiti egoist. Lasati-i sansa sa descopere cine este cu adevarat, ce doreste. Oferiti-va si dumneavoastra aceeasi sansa.

Daca va dati seama ca nu va merge niciodata, cel mai bine este sa cautati in alta parte. Daca dumneavoastra nu va puteti iubi partenerul/partenera de cuplu exact asa cum este, altcineva poate ca va reusi. Nu va pierdeti timpul, si nu risipiti timpul partenerului/partenerei dumneavoastra. Asta inseamna respectul.


Daca dumneavoastra sunteti furnizorul iar partenerul dumneavoastra este cel dependent, poate ca puteti fi mai fericit cu altcineva. Daca preferati totusi sa
pastrati relatia, faceti tot ce va sta in puteri pentru ca ea sa mearga. Nu uitati: dumneavoastra veti fi cel care va culege roadele semintelor pe care le semanati acum.


Daca va veti iubi partenerul exact asa cum este, daca va puteti deschide complet inima in fata sa, veti putea cunoaste paradisul prin intermediul iubirii dumneavoastra.


Ce se poate face daca aveti deja o pisica, dar va doriti un caine? Puteti incepe o viata noua. Puteti rupe legaturile cu trecutul, de care oricum nu va leaga nimic profund. Orice om se poate schimba in bine.


Un nou inceput poate sa insemne si iertarea partenerului dumneavoastra, indiferent ce greseli a comis in trecut. Puneti aceste greseli pe seama importantei de sine, a lipsei de intelegere reciproca.


Unul dintre dumneavoastra a fost ranit si a dorit sa se razbune pe celalalt. Indiferent ce s-a petrecut in trecut, nu merita sa ratati posibilitatea de a cunoaste paradisul prin intermediul unei relatii de cuplu. Aveti curajul sa mergeti pana la capat, sau renuntati. Renuntati la trecut si incepeti fiecare noua zi pe un nivel superior al iubirii. in acest fel, flacara se va inteti mereu, iar iubirea dumneavoastra va creste in fiecare zi.


Evident, nu trebuie sa fiti orb. Urmariti sa intelegeti care au fost momentele
bune si care au fost cele rele, care au fost cauzele care au stat la baza lor.
Dupa parerea mea, daca doi parteneri abuzeaza fizic sau emotional unul de
celalalt, indiferent de circumstante, atunci ei nu merita sa ramana impreuna.

Daca momentele rele tin insa de pierderea unei slujbe, de o zi proasta la serviciu, de un accident care nu are nimic de-a face cu relatia in sine, atunci nu este nici o problema; asemenea momente proaste pot fi depasite cu usurinta. Daca ele se nasc insa din teama, din lipsa de respect reciproc, din umilire sau ura, cuplul nu are nici o sansa sa supravietuiasca.

De multe ori, oamenii se simt intelesi mai bine de cainele lor decat de partenerii care doresc cu tot dinadinsul sa-i faca sa se simta fericiti. Daca nu simtiti nevoia sa fiti fericit si tot ceea ce va doriti este un moment de liniste, nu este vina nimanui, si in nici un caz a partenerului dumneavoastra. Poate ca aveti o problema si simtiti nevoia sa va linistiti.

Dar tacerea ii face pe oameni sa emita o sumedenie de presupuneri: "Ce am facut? Precis tace din cauza ca l-am suparat cu ceva!" in realitate, tacerea dumneavoastra nu are nimic de-a face cu partenerul dumneavoastra; nu este ceva personal. Daca veti fi lasat in pace, tensiunea va disparea, iar dumneavoastra veti reveni la starea dumneavoastra naturala de fericire.


Cheia trebuie sa se potriveasca cu broasca. Daca unul din parteneri trece printr- un moment prost sau printr-o criza emotionala, celalalt trebuie sa-l lase in pace, sa fie el care este. Relatiile caracterizate prin acest tip de respect sunt foarte diferite; ele reprezinta un mod de a fi, si pot deveni extrem de reusite.
Relatia reprezinta o arta.
Visul creat de doua persoane este inca si mai dificil de controlat decat propriul vis. Pentru ca amandoi partenerii sa fie fericiti, fiecare dintre ei are datoria sa-si indeplineasca perfect rolul (jumatatea de relatie). Fiecare este responsabil pentru jumatatea sa, si fiecare jumatate are propriile sale deseuri.

Cel putin, deseurile dumneavoastra sunt deseurile dumneavoastra. Singurul chemat sa faca ordine in viata dumneavoastra si sa curete aceste deseuri sunteti dumneavoastra, nu si partenerul dumneavoastra.

Daca acesta incearca sa va curete propriile deseuri, se poate alege cu capul spart.
Nimeni nu ar trebui sa-si bage nasul acolo unde nu-i fierbe oala.
Acelasi lucru este valabil si pentru jumatatea partenerului dumneavoastra.


Stiind ca acesta are propriile sale deseuri, cel mai bine este sa il lasati sa isi faca singur ordine in viata. Respectati-i viata cu tot cu deseurile sale. Nu ati intrat in aceasta relatie pentru a-i curata deseurile sale; el/ea trebuie sa aiba singur(a) grija de acest lucru.
Astfel, daca partenerul dumneavoastra va solicita ajutorul, aveti optiunea sa-i raspundeti prin nu.


Aceasta nu inseamna ca nu-l acceptati sau ca nu-l iubiti, ci doar ca nu sunteti capabil sau ca nu doriti sa intrati in acest joc. Spre exemplu, daca partenerul dumneavoastra se infurie, ii puteti spune: "Ai tot dreptul sa te infurii, dar eu nu trebuie sa ma infurii numai pentru ca te-ai infuriat tu. Nu eu sunt cel care ti-a provocat mania". Nu trebuie sa acceptati furia partenerului dumneavoastra, dar ii puteti permite sa fie furios. Nu are nici un sens sa va certati; lasati-l sa se manifeste si sa se vindece, fara sa interveniti. La fel, ii puteti cere sa nu intervina in propriul dumneavoastra proces de vindecare, atunci cand este cazul.



Sa spunem ca sunteti barbat si ca sunteti fericit; dintr-un motiv sau altul, partenera dumneavoastra nu poate fi fericita. Are probleme personale, incearca sa isi vindece propriile rani si se simte nefericita.

O iubiti si deci va simtiti dator sa o sprijiniti, dar acest sprijin nu trebuie sa insemne sa fiti si dumneavoastra nefericit numai pentru ca este ea nefericita. De altfel, acesta nu ar fi deloc un sprijin; daca ea este nefericita si veti deveni si dumneavoastra nefericit, va veti scufunda amandoi in depresie.


Daca dumneavoastra sunteti fericit, fericirea dumneavoastra i-ar putea readuce - eventual - si ei fericirea.


In mod similar, daca dumneavoastra sunteti nefericit si ea este fericita, fericirea ei poate deveni un punct de sprijin pentru dumneavoastra. Lasati-o sa fie fericita, chiar de dragul dumneavoastra. Nu incercati nici o clipa sa-i rapiti fericirea. Indiferent ce s-a intamplat la serviciu, nu veniti acasa ca sa va descarcati otrava asupra ei. Mai bine ramaneti tacut si lasati-o sa inteleaga ca nu este ceva personal, ca va veti rezolva singur problema. ii puteti chiar spune: "Continua sa fii fericita, sa te joci, iar cand imi voi reveni, voi veni si eu sa ma bucur de fericirea ta. Deocamdata simt nevoia sa fiu singur".

Daca ati inteles conceptul mintii ranite, veti intelege cu usurinta motivul pentru care relatiile amoroase sunt atat de dificile. Corpul nostru emotional este o rana vie.
Daca nu suntem constienti de ranile noastre sau de cele ale partenerului nostru, noi
avem tendinta sa devenim egoisti.


Ranile ne dor, iar noi simtim nevoia sa ni le protejam, chiar si de catre cei pe care ii iubim. Daca suntem insa constienti de ele, putem face anumite legaminte. Daca stim ca partenerul nostru are anumite rani si daca il iubim, vom urmari in mod natural sa nu-i atingem aceste rani. Nu il vom sili sa isi vindece cu forta ranile, la fel cum nici el nu ne va sili pe noi sa ne vindecam propriile rani.


Asumati-va riscul si responsabilitatea de a face un nou legamant cu partenerul dumneavoastra - nu un legamant pe care l-ati citit intr-o carte, ci unul care se potriveste in cazul dumneavoastra. Daca nu merge nici asa, schimbati-l si inlocuiti-l cu un nou legamant.


Folositi-va imaginatia pentru a explora noi posibilitati, pentru a crea noi legaminte, bazate pe respect reciproc si pe iubire.

Cheia pastrarii unei relatii bazate pe iubire, fara a deveni vreodata plictisit, consta in comunicarea nascuta din respect reciproc si din pretuire. Fiti deschis; afirmati-va nevoile. Totul depinde de increderea pe care o aveti in sine si in partenerul dumneavoastra.

Nu impartasiti cu partenerul dumneavoastra deseurile din viata dumneavoastra, ci iubirea pe care i-o purtati, intelegerea si respectul dumneavoastra.

Faceti urmatorul legamant: "imi placi; esti minunat(a) si ma faci sa ma simt atat de bine. Eu voi aduce flori, tu adu muzica. Vom dansa impreuna, si vom pluti pe
deasupra norilor". Este frumos, este romantic, este sublim. Razboiul controlului a disparut .


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu