luni, 8 august 2011

Cometa elenin expulzează acid otrăvitor

Astronomii au detectat în spectrul cometei C/2010, cunoscuta sub numele de Cometa elenin numele astronomului rus care a descoperit urme de o otravă puternică, acid prusic.
 Michal Drahus Universitatea din California, Los Angeles, si colegii sai au observat "cometa elenin" de la James Clerk Maxwell Telescope (JCMT) telescop submillimetric situat la o altitudine de 4092 m pe muntele Mauna Kea, Hawaii Arhipelagul .  La momentul de observare, 30 iulie, corpul ceresc a fost la o distanţă de 1.07 unitati astronomice.
 Conform calculelor facute de astronomi, se spune ca cometa: "scoate" aproximativ 673 de grame de acid cianhidric pe secunda, care este similar cu nivelul de "producţia" de această substanţă de catre cometa Hartley 2, măsurată în toamna 2010.
 Acidul prusic sau cianhidric este un lichid incolor, care are un uşor miros de migdale amare, foarte volatile.  Pe Pamant, această substanţă chimică este cunoscută pentru proprietăţile sale de otravitoare.  La rândul său, în acidul prusic astronomie este o substanţă care face parte din comete, care poate fi văzut mai uşor.
 Cometa C/2010 X1 a fost descoperit de către Leonid Elenin, un astronom de la Institutul de matematică aplicată "Mstislav Kélsysh", în decembrie 2010.  Conform calculelor, cometa va abordarea elenin la Pamant la distanta minima (0,23 unitati astronomice, sau 34.9 milioane km), la data de 16 octombrie a acestui an.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu