marți, 21 februarie 2012

Iranul se aliaza cu Siria?


Nu există semne de a pune capăt violenţei în Siria, aliat-cheie al Iranului în regiune, cu Occidentul dornici de a schimba regimul de la Teheran-friendly.
 Un nod este în curs de elaborare, dar expertii se tem ca nu poate părăsi Iranul obligat să acţioneze.
De la războiul Iran-Irak din 1980, Iranul şi Siria s-au dezvoltat tot felul de legături.
Republica Islamică furnizeaza arme, muniţii şi militar de tehnologie a serviciilor de securitate siriene. Ea a fost de acord să-şi petreacă milioane de dolari SUA pentru construirea unei baze militare în Latakia, pentru a facilita transporturile directe de armament către Damasc.
Oficialii sirieni au exprimat constant sprijinul lor pentru dreptul Iranului la un program nuclear paşnic şi a subliniat necesitatea pentru o soluţie diplomatică la diferend.
Ambele sunt în conformitate cu critici grele din Occident. Iranul este acuzat de nu numai de a avea ambiţii nucleare, ci de a ajuta Siria să construiască instalaţiile sale nucleare în termenii lor.
Toate eforturile Teheranului de a dovedi programul său nuclear este doar în scopuri paşnice sunt de nici un folos, cu observatorii AIEA în imposibilitatea de a inspecta instalaţiile ţării în termenii lor.
Crucial, foloseste Iranul Siria ca un canal de sprijin pentru Hezbollah în Liban, şi Hamas în Autoritatea Palestiniană - atât a declarat "organizaţii teroriste străine" de către SUA şi Israel.
Dacă Israelul şi Statele Unite pot aduce despre căderea de Siria, Hezbollah va fi slăbită, care ar fi cu siguranţă în avantajul lui Israel. Şi va aduce cu un pas mai aproape de două stabileşte că drumul către Iran.
"Este un conflict între Israel şi proxy aliaţii săi occidentali şi Iran, care, practic, are un singur aliat în regiune, care este Republica Sirul," Mehdi Hasan Senior Editor al "" New Statesman ", a explicat pentru revista RT. "Deci, dacă puteţi obţine Siria departe de Iran, fie printr-un acord diplomatic, care au încercat de mai mulţi ani, sau prin schimbarea de regim, care pare a fi direcţia de deplasare acum, atunci cu siguranta va slăbi Iran. Toate drumurile din Orientul Mijlociu acum par să ducă la Teheran ".
Experţii sunt de asteptare acest clasic "dezbina si cucereste". Aduce în jos pro-iranian Assad, şi înlocuiţi-l cu figuri de opoziţie, care s-au declarat deja că va adopta o politică anti-Teheran străină. Acest lucru ar neutraliza cel mai puternic aliat nuclear al Iranului.
Ia Siria departe, şi influenţa Iranului în regiune ar putea scădere.
Între timp, SUA, arată ca şi în cazul în care se încearcă să provoace Iranul într-un fel de represalii, astfel că s-ar putea să fie de cel puţin un pretext pentru un atac.
De la Washington pare acum în cauză Israelul ar putea ataca Iranul într-o chestiune de luni.
"Posibilitatea unui conflict între marile puteri occidentale si Iran, devenind un conflict între puterile majore ale lumii este la orizont", avertizeaza John Rees, un activist, de la "Stop război" Coaliţiei.
Dar experţii sunt convinşi, în cazul în care încolţit, Iranul ar putea musca.
"Poate că accelerarea programului nuclear, accelerarea amestecul său, sau perceput interferenţe în alte ţări din regiune, probabil Bahrain, Liban, teritoriile palestiniene, si care va fi modul Iranul va reactiona, astfel încât să pot face un caz plauzibil pentru care sugerează că eliminarea Assad va face Iranul şi mai imprevizibil, chiar mai periculos, "islamic afaceri Analistul David Hartwell a explicat la RT.
Secretarul britanic de externe William Hague, a avertizat o cursă a înarmării nucleare în Orientul Mijlociu ar putea deveni mult mai periculos decât originalul Est-Vest Războiul Rece ca nu sunt aceleaşi "mecanisme de siguranţă" în loc.
"Este o criza vine pe sine", a spus el într-un interviu cu Daily Telegraph. "În cazul în care obţine o capacitate de arme nucleare, atunci cred că alte naţiuni din Orientul Mijlociu vor dori să dezvolte arme nucleare."
"Şi ameninţarea unui război rece nou în Orientul Mijlociu fără a fi neapărat toate mecanismele de siguranta ... Asta ar fi un dezastru în afacerile mondiale."
Între timp, rapoarte sugerează Qataris şi saudiţii sunt deja de finanţare, armare si ascuns de operare cu opoziţia sirian.
Iran pare din ce în ce izolat, cu un Israel ostil periculos de aproape.
Related posts:



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu